MITT FORHOLD TIL ALKOHOL

Da var det (snart) helg, og jeg tenkte å ta opp et tema med dere som gjerne hører helgen til. Tidligere denne uken la Ulrikke Falck ut en IG-film der hun snakker om alkohol. Anbefaler alle å se filmen, slik at jeg ikke trenger å komme med et utdrag her.

Nå tenkte jeg nemlig å snakke om mitt forhold til alkohol, og hvordan det har forandret seg de årene. Dette er nemlig noe jeg har reflektert mye rundt den siste tiden, derfor kjente jeg meg ekstra igjen i filmen til Ulrikke. Hvorfor drikker jeg egentlig? Alkohol er jo en av de mest avhengighetsskapende rusmidlene man har, og man burde behandle det deretter. “Hvorfor” jeg drikker har forandret seg drastisk siden min alkoholkarriere startet for rundt ti år siden. I begynnelsen var det for å feste, kun derfor. For å bli modig nok til å danse, snakke med gutter og gjerne dumme meg ut på byen. Etterhvert gikk alkohol fra å bli noe jeg drakk for å feste, men også noe jeg drakk til mat. Rødvin til biff, øl til asiatisk, vin til reker. Jeg tok meg også et glass vin eller to når jeg skulle kose meg alene hjemme, når jeg var lei meg, ekstra glad eller bare på en vanlig onsdag. Og sånn fortsatte det uten problemer.

KJOLEHER

Det siste året har jeg derimot fått en ganske negativ effekt av alkohol. Jeg får fort angst (eller en urolighet) i kroppen dagen etterpå. Tankene mine blir destruktive og jeg presterer ikke som jeg skal. For å bli kvitt denne angsten har det ofte hjulpet med litt vin på kvelden, men det har bare vært et plaster på såret og problemet kom tilbake enda sterkere dagen etter (uansett mengder vin!).

Om jeg har vært på vors, og målet med å drikke har vært å bli gira før byen har også endret seg. Fra å bli glad, opplagt og “klar for party” blir jeg nå trøtt, sliten og lei. Dessuten blir jeg uinterresert i andre mennesker, og iallfall ikke keen på å være sosial med andre på et utested. Utrolig frustrerende for vennene mine som ALDRI får meg med på byen lengre, fordi jeg ender opp med å legge meg. Haha!

Siden alkohol er en så stor del av kulturen vår kan det være lett å ha et ganske uansvarlig forhold til det. Det er også derfor det er SÅ viktig å stille seg spørsmålet “hvorfor drikker jeg?”, “i hvilken situasjoner drikker jeg, og i hvilke situasjoner burde jeg ikke drikke?”, “hva får jeg ut av alkohol?”. Hadde jeg stilt meg selv de spørsmålene for fem år siden hadde svarene vært annerledes, mens nå lyder de slik:

Hvorfor drikker jeg?
Jeg liker smaken av det. Absolutt elsker vin, bobler og øl! Et godt tips et å finne alkoholfrie varianter (har enda til gode å finne en alkoholfri rødvin). Øl er det mange alternativer, som Heineken 0 som er min alkoholfrie favoritt i hverdagen! 

I hvilke situasjoner drikker jeg, og i hvilke situasjoner burde jeg ikke drikke?
Tidligere kunne jeg ty til vin i hele følelsesregisteret. Om jeg var lei meg, glad, trist osv. Nå har jeg som regel å ikke drikke når jeg er lei meg og “trenger en drink”. Om jeg skal drikke, må det være av de riktige grunnene. Det skal være for nytelsen og ikke for å reparere en negativ følelse, angst eller vonde tanker der og da. 

Den sosiale biten trenger jeg ikke alkohol til. Ironien er at jeg er mye mer sosial, engasjert og “på” når jeg er edru enn når jeg har drukket. Derfor har jeg ikke så stort behov for å drikke når jeg skal på party, for eksempel. 

Hva får jeg ut av alkohol?
Jeg elsker jo vin og mat, det er en stor lidenskap for meg. Tidligere var jeg mer på jakt etter rusen, mens nå er det smaken som er viktigst. Selvom man ikke skal kimse av rusen heller, for det er jo utrolig digg med en liten rødvinsrus på slutten av en lang uke! Det er ikke et must for meg, men jeg nyter det de gangene det skjer. 

KJOLEHER

Dette ble et veeeldig langt innlegg, men jeg anbefaler absolutt alle å tenke litt over sitt eget forhold til å drikke. Om det er for å dempe negative følelser som angst, tristhet eller andre vonde tanker så er alkohol bare et midlertidig plaster på et større sår som trenger oppmerksomhet og pleie som alkoholen aldri kommer til å løse – heller forverre.

Personlig nyter jeg alkohol, i noen perioder oftere og i andre perioder sjeldnere. Hovedmålet mitt er iallfall å ha et mer bevisst forhold rundt min egen drikking, og at det skal være noe som skal nytes og ikke misbrukes for kortvarig lykkefølelse.

Hva tenker du om dette?

 

 

10 kommentarer
  1. Vet du varför du är min favorit bland bloggarna!?
   För att du tar upp många olika ämnen och du gör det så avslappnat och prestigelöst. (Sen ser du bäst ut också, men det är en bisak i sammanhanget!! ha ha ha)
   Önskar dig en härlig, och kanske alkoholfri, helg!! Själv ska jag på fest, så någon öl blir det nog.

   1. Åh, du må være den beste leseren jeg har også Anders! Alltid så motiverende og hyggelig å få kommentarer av deg <3 KOS deg masse på fest i helgen 😀 Klem

  2. Jeg fester så å si aldri lengre! Blir fryktelig dårlig dagen derpå av mengder, så det styrer jeg unna! Men elsker å ta 2 glass rødvin med god mat eller noe snacks! Så jeg nyter det og liker smaker og den lille feelingen det gir! God helg til deg, fine! ❤️

  3. Viktig spørsmål du stiller der ja. Jeg (27) har som deg vært en partyløve i mange år, hatt perioder der jeg har festet 3 ganger i uka, sa aldri nei til en fest, venner var nesten bekymra osv (uten grunn, men skjønner det jo haha). Jeg synes faktisk det var veldig gøy og jeg er egentlig glad for å ha hatt denne festeperioden i livet (den hadde garantert kommet før eller siden uansett tror jeg). Nå derimot (2+ år senere) har jeg roa meg ekstremt mye. Jeg har fått veldig smaken på sunnere kosthold og trening, pluss har en type som er lik og ikke liker å feste, så det har skjedd litt naturlig. Nå drikker jeg maks en gang i måneden, egentlig ikke det en gang. Men jeg liker både smaken og den gode følelsen / rusen man får, så ett glass til en god middag eller en fest i ny og ne nyter jeg enda. Men jeg er veldig glad for at jeg har roet ned mengden og hyppigheten og kun drikker alkohol ved litt mer spesielle anledninger. Jeg blir også mye fortere dårlig nå og dødssliten dagen derpå. Dessuten tror jeg kroppen og leveren takker meg for litt avstand fra giften (som det vel er). Viktige spørsmål og reflektere rundt, og interessant å lese hvordan du også har forandret deg litt på det område. Kanskje det kommer litt med at man blir litt eldre og (ubevisst?) mer bevisst også.

   1. Merker det selv at jeg ikke tåler det like godt som før! Men det hadde jo vært rart om vi hadde festet tre ganger i uken til vi er gooodt voksne også liksom. Haha! Viktig å tenke på, det er jo tross alt et rusmiddel 🙂 Tusen takk for dine refleksjoner, veldig interessant å lese! Ha en fin kveld <3

  4. For et fint og tankevekkende innlegg, som fikk meg selv til å tenke på dette. Er veldig glad i hverdagsinnleggene dine, men liker også veldig godt når du diskuterer et tema, slik som nå 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg